سوال دو تن از نمایندگان از وزیر نفت با موضوع خرید لوله‌های ساخت داخل در جلسه علنی امروز مطرح شد که پس از پاسخ‌های زنگنه، هر دو نماینده اعلام کردند که از پاسخ‌های وی قانع شدند.

به گزارش مشرق، دویست و هجدهمین جلسه علنی مجلس شورای اسلامی به‌ ریاست علی لاریجانی با حضور 198 تن از وکلای ملت برگزار شد.

پیش از قرائت قرآن کریم، محمدحسین فرهنگی منشی هیئت رئیسه دستور کار امروز مجلس را بدین شرح اعلام کرد: ادامه رسیدگی به گزارش کمیسیون قضایی و حقوقی در مورد طرح جامع کاداستر کشور، استفساریه بند 16 قانون بودجه، گزارش کمیسیون برنامه و بودجه در مورد طرح دوفوریتی اجازه به وزارت صنعت، معدن و تجارت برای انعقاد قرارداد کار معین با بازرسان شاغل در حوزه نظارت بر بازار و گزارش کمیسیون ویژه حمایت از تولید ملی و نظارت بر اجرای سیاست‌های کلی اصل (44) قانون اساسی در مورد طرح اصلاح مواد (1) ، (6) و (7) قانون اجرای سیاست‌های کلی اصل چهل و چهارم (44) قانون اساسی و سؤال نادر قاضی‌پور و علیرضا محجوب نمایندگان  ارومیه و تهران از وزیر  نفت.

عبور

**سازمان اسناد مکلف به استفاده از توانمندی‌های سازمان نقشه‌برداری نیروهای مسلح شد

در ادامه جلسه علنی امروز آیاتی از قرآن کریم تلاوت و ترجمه آن قرائت شد و نمایندگان به بررسی طرح جامع کاداستر پرداختند و مواد 8 و 9 آن را بررسی کردند.

وکلای ملت در ماده 8 این طرح سازمان ثبت اسناد و املاک کشور را مکلف کردند از توانمندی‌های سازمان نقشه‌برداری کشور و سازمان جغرافیایی نیروهای مسلح و سایر بخش‌های دولتی و غیردولتی به منظور تامین عکس‌ها و تصاویر هوایی و زمینی و یا ماهواره‌ای و تامین نقشه و سایر اطلاعات مکانی و توصیفی مرتبط استفاده کنند.

این ماده با 166 رای موافق، 9 رای مخالف، 8 رای ممتنع از مجموع 224 نماینده حاضر در صحن به تصویب رسید.

در ادامه جلسه، نمایندگان به بررسی ماده 9 طرح جامع حدنگار کشور پرداختند و با پیشنهادات و بحث‌هایی که مطرح شد سخنگوی کمیسیون قضایی پیشنهاد داد که این ماده به منظور بررسی و تکمیل به کمیسیون قضایی ارجاع شود که با موافقت نمایندگان روبرو شد.

**دستگاه‌ها و سازمان‌ها موظف به ارائه خدمات متعارف درمانی به ایثارگران خود شدند

در ادامه طرح استفساریه بند ج تبصره 16 قانون بودجه سال 93 کل کشور در جلسه علنی امروز مطرح شد.

بر این اساس نمایندگان مصوب کردند حکم بند ج تبصره 16 قانون بودجه سال 93 مانع از ارائه خدمات متعارف بهداشتی و درمانی دستگاه‌های اجرایی موضوع ماده 5 قانون مدیریت خدمات کشوری و صندوق‌های بازنشستگی به کارکنان شاغل و بازنشستگان تحت پوشش خود نیست.

همچنین ضمن اینکه متولی اصلی خدمات بهداشتی و درمانی ایثارگران اعم از فاقد شغل، دارای شغل و بازنشستگان، بنیاد شهید و امور ایثارگران است، کلیه دستگاه‌ها و سازمان‌ها و ادارات و صندوق‌های بازنشستگی می‌بایست خدمات متعارف درمانی - بهداشتی را که به همه کارکنان خود ارائه می‌کنند موظفند به کلیه ایثارگران شاغل و بازنشسته خود ارائه کنند.

این مصوبه با 160 رای موافق، 19 رای مخالف و 5 رای ممتنع از مجموع 214 نماینده حاضر در صحن به تصویب رسید.

در جریان بررسی این استفساریه حمیدرضا طباطبایی نماینده مردم نائین در مجلس طی اخطاری به استناد اصول 52 و 53 قانون اساسی گفت: پاسخ به استفساریه با یک جمله ناقص داده شده و برای تکمیل باید به کمیسیون ارجاع داده شود.

علی لاریجانی رئیس مجلس شورای اسلامی نیز این اخطار را وارد دانست و گفت: در بند ج تبصره 16 مصوب کردیم که پرداخت کلیه هزینه ایثارگران شاغل و بازنشسته و خانواده آنها توسط بنیاد شهید انجام شود و معاونت برنامه‌ریزی رئیس جمهور موظف شد تا بودجه دستگاه‌ها را کسر و به منظور خدمت‌رسانی به ایثارگران به بنیاد شهید اختصاص دهد، ولی وقتی بودجه‌ دستگاه‌ها کسر شده، دیگر نمی‌توان انتظار داشت که آنها خدمتی ارائه دهند. البته ما می‌توانیم این تبصره را حذف کنیم و بگوییم نظرمان عوض شده، اما نمی‌شود گفت که هم دستگاه‌ها خدمات قبلی را ارائه دهند و هم بودجه‌شان کسر شود و به بنیاد شهید اختصاص یابد.

در ادامه لاریجانی این اخطار را به رای گذاشت که وکلای ملت این اخطار را وارد ندانستند.

عبور

**طرح اعاده شده انعقاد قرارداد با بازرسان وزارت صنعت در دستور کار مجلس قرار گرفت

پس از آن، گزارش کمیسیون برنامه و بودجه در مورد طرح دوفوریتی اجازه به وزارت صنعت، معدن و تجارت برای انعقاد قرارداد کار معین با بازرسان شاغل در حوزه نظارت بر بازار مورد بررسی نمایندگان مجلس قرار گرفت.

پیش از بررسی این طرح، علیرضا محجوب نماینده مردم تهران در مجلس شورای اسلامی در جلسه علنی صبح امروز پارلمان، با اشاره به تصویب اجازه به وزارت صنعت برای انعقاد قرارداد با بازرسان شاغل در حوزه نظارت بر بازار خطاب به نمایندگان، گفت: شما پیش از این به دو فوریت این طرح رای دادید و سپس آن را مصوب کردید، لذا در حال حاضر از شما می‌خواهم با تغییر دستور موافقت کنید تا این طرح اعاده شده از شورای نگهبان در دستور کار صحن قرار گیرد.

وی ادامه داد: از کمیسیون مربوطه انتظار داشتیم ضمن اینکه نظر شورای نگهبان را در این طرح تامین می‌کند، نظر بازرسان را نیز تامین کند که در حال حاضر قرارداد آنها معوق است و مبلغی هم دریافت نکردند.

پس از سخنان محجوب نماینده موافق و مخالف نیز با این تغییر دستور نطق نکردند و وکلای ملت با 120 رای موافق، 15 رای مخالف و 20 رای ممتنع از مجموع 209 نماینده حاضر در صحن مجلس با این تغییر دستور موافقت کردند.

**طرح بازرسی کالا و خدمات بدون هزینه جدید اجرا می‌شود

در ادامه، طرح اجازه به وزارت صنعت، معدن و تجارت برای انعقاد کار معین با بازرسان شاغل در حوزه نظارت بر بازار که از شورای نگهبان اعاده شده بود و با موافقت نمایندگان در دستور کار امروز قرار گرفت، در جلسه امروز بررسی شد.

در این طرح نمایندگان مجلس به منظور تامین نظر شورای نگهبان به وزارت صنعت، معدن و تجارت مجوز دادند در سال 93 در سقف بازرسان به کار گرفته شده در سال 93 با تامین اعتبار از ردیف 550000 - 17 قانون بودجه سال 93 جهت اجرای طرح بازرسی کالا و خدمات بدون هزینه جدید اقدام کند.

این طرح با 111 رای موافق، 52 رای مخالف، 15 رای ممتنع از مجموع 204 نماینده حاضر در صحن به تصویب رسید.

**نطق 31 دقیقه‌ای ناطقان میان دستور

مهرداد بذرپاش عضو هیئت رئیسه مجلس در ادامه اسامی ناطقان میان دستور امروز مجلس را قرائت کرد؛ براین اساس احمد بخشایش اردستانی نماینده مردم اردستان، محمدسعید انصاری نماینده مردم آبادان در مجلس، محمد حسن‌نژاد نماینده مردم مرند و جلفا در مجلس، حمیدرضا طباطبایی نائینی نماینده مردم خور و بیابانک در مجلس و جلیل جعفری نماینده مردم خلخال در مجلس شورای اسلامی به عنوان ناطقان امروز سخنرانی کردند.

عبور

**بخشایش: ما در جمهوری اسلامی ایران به دنبال سیاست اخلاقی هستیم

احمد بخشایش اردستانی نماینده مردم اردستان در مجلس شورای اسلامی در نطق میان دستور خود طی سخنانی با اشاره به مفهوم اخلاق سیاسی و سیاست اخلاقی اظهار داشت: یکی به نام سیاست ماکیاولی در دنیا مشهور است و دیگری به نام سیاست دینی؛ سیاست و اخلاق دو مفهومی است که همواره ذهن اندیشمندان علم سیاست را به خود معطوف داشته است.

وی ادامه داد: سیاست در مقوله پوزیتویستی اش قابلیت شاخص گذاری داشت، ولی اخلاق چون معطوف به سود و زیان گردید این قابلیت را از دست داد. لذا چنبره سیاست بر اخلاق چربید و اخلاق سیاسی شکل گرفت؛ ما در جمهوری اسلامی ایران به دنبال سیاست اخلاقی هستیم چون انسان را حی می دانیم.

نماینده مردم اردستان در مجلس افزود: امام علی (ع) سیاست باز نبود لکن سیاستمدار بود؛ در عصر پست مدرن ما فردی که علاقمند بود سیاست و اخلاق را قرین سازد و سیاست اخلاقی را به بشریت عرضه دارد، امام خمینی (ره) بود و پس از ایشان رهبر معظم انقلاب که می فرمایند من انقلابی ام و نه یک دیپلمات به معنای جاری کلمه.

بخشایش گفت: امام خمینی (ره) مرد خدا بود. برای خدا زیست و برای خدا قیام کرد .کسی بود که به دنیا رو نکرد لیکن دنیا تمام قد به ایشان روی آورد. به قدرت پشت کرد و قدرت به ایشان روی آورد.

**حسن‌نژاد: هدفمندی یارانه‌ها به هدرمندی یارانه‌ها بدل شده است

محمد حسن‌نژاد نماینده مردم مرند و جلفا در مجلس شورای اسلامی در نطق میان دستور اظهار داشت: از آنجایی که نزدیک به یک سال از عملکرد دولت تدبیر و امید در حال سپری شدن است، لازم می‌دانم نکاتی را در حوزه اقتصاد برای دولت یازدهم متذکر شوم؛ یکی از مشکلات گریبانگیر اقتصاد ایران در سال گذشته تورم افسار گسیخته بود که به همت سیاستگذاران پولی کشور تورم نقطه به نقطه از نرخ بالای 40 درصد به زیر 20 درصد کاهش پیدا کرده است.

وی ادامه داد: مهمترین مشکل اقتصاد ایران در طول سالیان گذشته رکود بالای اقتصادی و به تبع آن نرخ بالای بیکاری در بین جوانان به ویژه تحصیل‌کردگان است که متأسفانه در طول سال گذشته نه تنها بهبودی حاصل نشده بلکه اوضاع بدتر نیز شده است. پس آقای روحانی تا امید مردم به یأس تبدیل نشده است، تدبیری اندیشه کنید چرا که در صورت عدم خروج کشور از رکود اقتصادی، حتی اگر در تمامی حوزه‌های دیگر موفق شود، عملکرد دولت از دید مردم بسیار ضعیف ارزیابی خواهد شد.

نماینده مردم مرند و جلفا در مجلس با بیان اینکه هدفمند کردن یارانه‌ها خواست تمامی ارکان نظام مقدس جمهوری اسلامی و همچنین مردم است، افزود: متأسفانه علی رغم وجود قانون دقیق در خصوص هدفمند کردن یارانه‌ها، اجرای نادرست قانون و تخطی از قانون، هدفمندی یارانه‌ها را به هدرمندی یارانه‌ها بدل کرد. باز در کمال تأسف شاهد آن هستیم که دولت تدبیر و امید نیز راه اشتباه گذشته را در پیش گرفته و آینده کشور را فدای مصلحت اندیشی سیاسی می‌کند بنابراین به جد خواستار این هستم که مطابق قانون، پرداخت یارانه هدفمند شود.

عبور

**طباطبایی: دولتمردان به نامه و تذکرات نمایندگان توجه کنند

حمیدرضا طباطبایی نائینی نماینده مردم خور و بیابانک در مجلس با اشاره به اقدامات وحشیانه گروه تروریستی داعش اظهار داشت: اقدامات وحشیانه گروه تروریستی داعش را محکوم می‌کنم و از خداوند منان برای همه خدمتگذاران نظام جمهوری اسلامی بویژه مقام معظم رهبری طول عمر مسئلت دارم.

وی ادامه داد: وظیفه نماینده این است که نقاط تاریک و اشکالاتی که در کشور و حوزه انتخابیه می‌بیند رابه دولتمردان نشان دهد. زمانی که که نامه‌ها و تذکرات شفاهی نمایندگان مورد بی‌توجهی قرار می‌گیرد وبه آنها ترتیب اثری داده نمی‌شود، نمایندگان مجبور به استفاده از حق قانونی خود در قانون اساسی می‌شوند و ما مجبور به سوال یا استیضاح می‌شویم.

نماینده مردم خور و بیابانم تأکید کرد: تقاضا می‌کنم که دولتمردان به نامه و تذکرات نمایندگان توجه کنند.

**انتقاد نادران از خارج شدن سؤال از وزیر نفت از دستور صحن علنی درباره پرونده کرسنت

الیاس نادران نماینده مردم تهران در مجلس شورای اسلامی در تذکر آئین نامه‌ای در صحن علنی مجلس اظهار داشت: تذکر من مربوط به ماده 209 آئین نامه داخلی مجلس ناظر بر نحوه رسیدگی به سؤال نمایندگان از وزرا است؛ در این ماده تکلیف بر این است که هیئت رئیسه مجلس باید مسیر طی شده سؤال از وزرا را مشخص کند و به کمیسیون ارجاع دهد و ظرف 10 روز وزیر مربوطه برای پاسخگویی به سؤال نمایندگان در مجلس حاضر ‌شود.

وی با اشاره به طرح سؤالی از زنگنه در خصوص پرونده کرسنت گفت: حدود 10 ماه پیش سوالی را از وزیر نفت درباره مفاسد موجود در پرونده کرسنت مطرح کردم و پس از پیگیری‌ها در هیئت رئیسه مشخص شد که سوال از دستور کار خارج شده و زمانی که دلیل این موضوع را جویا شدم گفتند که شواری عالی امنیت ملی مصوب کرده است که طبق قانون اساسی مصوبات این شورا که به امضای رهبر معظم انقلاب برسد، نافذ است.

نماینده مردم تهران افزود: از آن روز دو بار مکاتبه کردم که متن مصوبه شورای عالی امنیت ملی که به امضای مقام معظم رهبری رسیده است را مشاهده کنم اما هنوز هیچ مستندی در این رابطه به من ارائه نشده است. لذا نباید اختیار نمایندگان در سؤال از وزرا محدود شود چراکه مردم ایران حق دارند که مفاسد پرونده کرسنت را متوجه شوند.

در ادامه حجت‌الاسلام محمد حسن ابوترابی فرد در پاسخ به تذکر نادران گفت: این موضوع را بررسی می‌کنیم چنانچه این موضوع به تائید مقام معظم رهبری رسیده باشد طبق دستور پیگیری می‌شود.

**بررسی سؤال از وزیر نفت

نمایندگان مجلس شورای اسلامی سوال نادر قاضی پور و علیرضا محجوب از بیژن نامدار زنگنه وزیر نفت را مورد بررسی قرار دادند.

بیژن نامدار زنگنه وزیر نفت در ابتدای سخنان خود ضمن تشکر از نمایندگان سوال کننده اظهار داشت: این یک سوال قدیمی است و یک بار دیگر نیز در صحن مطرح شده است و در آبان 91 آقای قاسمی به آن پاسخ داده است.

وی ادامه داد: من در گزارشی که روز یک شنبه گذشته در صحن علنی تقدیم نمایندگان کردم، تعهد خود و وزارت نفت را در اجرای سیاست‌های اقتصاد مقاومتی در حمایت از ساخت و تولید داخل قاطعانه و مصرانه اعلام کردم و سابقه کاری من در وزارتخانه‌ها حکایت از آن دارد که من همیشه از تولید داخلی نهایت حمایت را داشته ام و برای ارتقای فناوری ملی و ایجاد ظرفیت ساخت داخل و تولید داخل حداکثر تلاش خود را داشته‌ام و بخشنامه‌هاو دستورالعمل‌هایی که در دوران وزارتم صادر کردم، تأیید اظهارات من است.

وزیر نفت گفت: اگر سوال آقایان قاضی پور و محجوب مربوط به عملکرد من در 10 ماه گذشته باشد، حتما آقای قاضی پور در توضیحات خود روشن خواهند کرد که چه کالاهایی در دوره وزارت بنده از خارج خریداری شده است در حالی که امکان ساخت آن در داخل وجود داشته است که من توضیح آن را خواهم داد.

**قاضی‌پور: بنده و آقای محجوب هیچ مشکل سیاسی با آقای زنگنه نداریم

نادر قاضی‌پور نماینده مردم ارومیه در نشست علنی امروز مجلس شورای اسلامی در جریان سؤال از وزیر نفت در سخنانی، گفت: بخش مهمی از وظیفه نمایندگان، نظارت بر عملکرد دولت است و قوانین نوشته و تصویب شده در مجلس باید از سوی دولت اجرا شود.

وی با بیان اینکه در اقتصاد مقاومتی ابلاغی از سوی مقام معظم رهبری در بندهای مختلفی به افزایش تولید داخلی تاکید شده است، افزود: بنده و آقای محجوب هیچ مشکل سیاسی با آقای زنگنه نداریم. بحث ما مربوط به مجموعه‌های زیرمجموعه وزارت نفت است.

نماینده مردم ارومیه در مجلس با تأکید بر اینکه سؤالی در مورد اجرای فرمایش مقام معظم رهبری مبنی بر استفاده از نیروهای بومی در مجموعه‌های نفتی کشور از رستم قاسمی، وزیر نفت دولت دهم پرسیده شده، اما پاسخ در قابل توجهی به آن داده نشده است، تصریح کرد: امید است در دولت یازدهم بتوانیم با تدبیر این دولت، فرمایش مقام معظم رهبری را اجرایی کنیم.

نماینده مردم ارومیه در ادامه، اظهار داشت: در سال 91 شرکت ملی نفت ایران، شرکت مهندسی توسعه نفت، تجهیزات مربوط به اکتشاف نفت را وارد کردند و در سال 92 نیز متأسفانه این روند با خرید پمپ از کشور چین ادامه داشت.

قاضی‌پور با بیان اینکه متأسفانه ادامه روند واردات تجهیزات مربوط به نفت در دولت یازدهم در سال 93 نیز ادامه داشت که در سال جاری می‌توان به سفارش خرید کشتی از کشورهای خارجی اشاره کرد، گفت: سؤال ما از وزیر نفت به آبان سال 92 و  زمانی که مدیریت‌ها عوض می‌شد و سوءاستفاده‌های رانت‌خواران افزایش می‌یافت، مربوط است.

وی ادامه داد: حدود 109 سال است ایران نفت استخراج و صادر می‌کند؛ هر کسی که از هر جناحی وزیر این حوزه شود و از تولید ملی حمایت نکند، ما باز هم این سؤال را مطرح خواهیم کرد.

نماینده مردم ارومیه در مجلس خطاب به وزیر نفت، گفت: سؤال ما این است که چرا وزارت نفت، شرکت ملی نفت و شرکت‌های وابسته به آن و نیز پیمانکاران طرف قرارداد، از تولید ملی و دستاورد جوانان غیور ایران اسلامی استفاده نمی‌کنند؟ فرمایشات مقام معظم رهبری در سال 91 مبنی بر جهاد اقتصادی و در سال 92 تولید ملی و در سال 93 نیز مدیریت جهادی چرا در وزارتخانه شما عملیاتی نمی‌شود؟

عبور

**زنگنه: در لوله گذاری زیر دریا قدرت اول منطقه هستیم

زنگنه در قسمت دوم اظهارات خود بعد از استماع سخنان نادر قاضی‌پور نماینده مردم ارومیه اظهار داشت: من از صحبت‌های آقای قاضی‌پور به طور روشن درک نکردم که این موضوع لوله‌ای که آقای قاضی‌پور گفت، در دوره وزارت من چه لوله‌ای از خارج وارد شده است؛ به عنوان مثال ما هم اکنون بیش از دو میلیون تن ورق از خارج خریداری کرده‌ایم که همه را سفارش داده‌ایم که شرکت‌های داخلی تبدیل به لوله کنند و همانطور که رسما به من گزارش دادند از سال 89 به بعد لوله‌ای از خارج از کشور خریداری نکرده‌ایم.

وی گفت: من باز از اینجا تعهد و علاقه‌مندی خود و وزارت نفت را برای پیشبرد فناوری ملی و استفاده از ظرفیت‌های داخل و بالا بردن این ظرفیت‌ها اعلام می‌کنم و لازم است از فرصت بوجود آمده به موفقیت‌های کشور در حوزه نفت و ساخت داخل اشاره کنم.

وزیر نفت ادامه داد: در میانه سال 86 که من وارد وزارت نفت شدم و اولین قرارداد شرکت پارس جنوبی با شرکت توتال را به امضا رساندم، ما به زحمت توانستیم در عمل 30 درصد از ارزش عملیات را ساخت داخلی کنیم، یعنی چه در خرید تجهیزات و چه در کارهای نصب و ساختمانی و راه اندازی؛ در میانه سال 84 ما با مدیریتی که اجرا کردیم به راحتی به بیش از 60 درصد ارزش رسیدیم و هم اکنون به نظر من به راحتی از رقم 70 درصد ارزش یک پالایشگاه برای واگذاری به داخل برای ساخت عبور کرده‌ایم و این یک موفقیت بزرگ است.

زنگنه افزود: در سال 76 ما یک متر نمی‌توانستیم در دریا لوله گذاری کنیم، ولی الآن قدرت اول منطقه در لوله گذاری در خلیج فارس هستیم. ما هیچ محدودیتی نداریم و بیش از نیاز خود ظرفیت داریم و آن زمان نمی‌توانستیم پایه‌های یک سکویی که باید نصب کنیم را بگذاریم، اما هم اکنون نه تنها پایه‌ها ساخته می‌شود بلکه عرشه‌ها نیز ساخته می‌شود و حداقل 4 شرکت توانمند داریم که با یکدیگر رقابت می‌کنند و می‌توانند تمام ظرفیت‌های عرشه‌ها را در داخل بسازند و به اندازه کافی جرثقیل داریم که این ها را نصب کنند و راه اندازی و بهره برداری کنند.

وی در زمینه حفاری در دریا گفت: ما در حفاری در دریا به وضعیت خوبی رسیده‌ایم و ظرفیت بالایی داریم و در ساخت تجهیزات و برج‌های سنگین مورد نیاز پالایشگاه‌ها و پتروشیمی ها در وضعیت عالی قرار داریم. تولید توربین و کمپرسورها وضعیت خوبی داریم و ظرفیت 25 مگاواتی را شرکت توربین کمپرسور نفت انجام می‌دهد و تجهیزات برق و کنترل توسط ایرانی‌ها انجام می‌شود.

وزیر نفت با اشاره به نمایشگاه امسال وزارت نفت در اردیبهشت ماه، گفت: این نمایشگاه یک مشت نمونه خروار بود و حضور صدها شرکت نشان‌دهنده توانمندی ایرانی‌ها بود و هر کدام از این شرکت‌ها بالای 10 تا 30 میلیارد تومان کار در داخل داشتند. اما معنی این نیست که بتوانیم همه نیازهای خود را از داخل تأمین کنیم. ما هنوز نمی‌توانیم بخشی از نیازها را از داخل تأمین کنیم که 25تا 30 درصد ارزش نیازهایی است که در یک پالایشگاه و تأسیسات پیچیده می‌خواهیم.

زنگنه با بیان اینکه ما همچنین 11 قلم اصلی را احصا کرده‌ایم که در داخل برای آنها برنامه ساخت داریم و برای هرکدام مسئول تعیین کنیم و با هر شرکتی قرارداد امضا کنیم، گفت: مهمترین این اقلام ماشین‌های دوار است که شامل توربین‌ها، کمپرسورها، انواع پمپ‌های ویژه و الکتروموتورهای خاص است. لوله‌ها و تجهیزاتی که در درون چاه‌ها استفاده می‌شود و آقای قاضی‌پور به آن اشاره کرد، لوله‌های بدون درزی است که در روی زمین برای انتقال گاز و نفت مورد استفاده قرار می‌گیرد.

وی ادامه داد: مهمتر از ساخت داخل در کشور برای اینکه بتوانیم ظرفیت‌های خود را ارتقا دهیم و مهمتر از اینکه به تک تک اجزا بپردازیم، باید از تقویت شرکت‌های پیمانکاری عمومی حمایت کنیم. این شرکت‌ها شامل مپنا، فرا و پتروپارس می‌شود که خوشبختانه من در تشکیل و فعال شدن این شرکت‌ها نقش داشتم.

وزیر نفت با بیان اینکه در موضوع ساخت داخل باید دو چیز را مدنظر قرار دهیم، ادامه داد: اول کیفیت یا استاندارد و دیگری رقابت است. ما تأکید داریم که دومیلیون تن ورقی که از خارج خریداری کرده ایم باید با کیفیت توسط شرکت‌های داخلی تبدیل به لوله‌های نفت شود. البته دومین موضوع مهم در این خصوص بعد از کیفیت، قیمت است. من اگر بتوانم از خارج یک تن ورق را تبدیل به لوله کنم از من بین 120 تا 150 دلار هزینه می‌گیرند. وقتی که این لوله را گرفتیم فرض می‌کنیم با هزینه حمل و پرداخت سود بازرگانی و گمرکی باید کالای داخلی ایرانی با چنین لوله‌ای که از خارج تهیه شده است رقابت کند.

زنگنه ادامه داد: اگر تولید کننده ایرانی بخواهد دو برابر و نیم از ما پول بگیرد رانتخواری می‌کند و از قدرت انحصاری‌اش استفاده می‌کند. ما نباید اجازه دهیم که ساخت داخل ما با رانت زندگی کند و شرایط تحریمی که کشور در آن وجود دارد، نباید کسی علیه منافع ملی ما از این شرایط استفاده کند. من مخلص سازندگان ساخت داخل هستم و از آنها حمایت می‌کنم، اما به نظر من رانت‌خواری کار بدی است و باید ما کاری کنیم که تولیدکنندگان داخل رقابتی عمل کنند وگرنه اینها تولیدکنندگانی خواهند شد که مصرف کننده اول و آخرشان شرکت نفت خواهد بود و نمی‌تواند به خارج از کشور لوله و کالا صادر کند.

وی افزود: بنابراین آنچه که در سیاست‌های اقتصاد مقاومتی در بند 8 آمده است مقام معظم رهبری بر ترویج مصرف کالاهای داخلی همراه با برنامه ریزی برای ارتقای کیفیت و رقابت پذیری در تولید و افزایش پوشش استانداردها برآن تأکید داشتند. در نتیجه ما از ساخت داخل در همه چیز حمایت می‌کنیم و برنامه مشخصی برای آن دنبال می‌کنیم و من فرمایش ایشان را تأیید می‌کنم که هرچه ظرفیتمان بالاتر برود در کشوری که در مرکز ثقل نفت دنیا قرار داریم ایران می‌تواند کالا و خدمات به همسایه‌های خود صادر کند و ما باید از این فرصت استفاده کنیم و تولیدکنندگان داخل برای اینکه بتوانند کالایی صادر کنند اولین کسی که از آنها خرید می‌کند باید صنعت نفت ایران باشد تا این موضوع مرجعی برای ارائه این کالاها باشد.

وزیر نفت گفت: ما یک قانون حداکثر استفاده از ساخت داخل داریم و مکلف و موظف به اطاعت از آن هستیم و ناظر آن نیز معاونت راهبردی ریاست جمهوری است که به آن عمل می‌شود و من هم در این موارد سختگیر هستم و این قانون اجازه می دهد که در حداقل‌هایی واردات داشته باشیم. ما دارای شورای حمایت از ساخت داخل و با کمیسیون صنایع در ارتباط هستیم.

زنگنه خاطرنشان کرد: موضوع خرید کشتی که گفته شد ما از وزارت صنایع سوال می‌کنیم و اگر این وزارتخانه بگوید که ما کشتی می‌سازیم، اصراری بر خرید کشتی از خارج نداریم و ما دلمان می‌خواهد صنعت داخل فعال  و قوی شود. من امیدوارم بتوانم در حین توسعه صنعت نفت و رسیدن به اهداف تولید گاز از میدان‌های مشترکمان ظرفیت‌های ملی خود را تقویت کنیم و ارزش افزوده‌ای را در داخل داشته باشیم. تلاش من این است که در دوره‌ی‌ وزارتم خلاف مقررات اتفاق نیفتد و تا الآن نیز چیزی منعکس نشده است.

**قاضی‌پور: وزارت نفت از تکیه دادن به خارجی‌ها رهایی یابد

در ادامه نادر قاضی‌پور این سؤال را ملی دانست و گفت: دولت نماینده مردم در اجرای فرامین رهبری است که باید نقشه راهی که توسط مقام معظم رهبری ترسیم شده را اجرایی کند. ما می‌خواهیم وزارت نفت از تکیه دادن به خارجی‌ها رهایی یابد، زیرا این تکیه بنیادین در این وزارتخانه مشکلات بسیاری را ایجاد کرده است.

وی با تأکید بر اینکه تکیه‌گاه قرار دادن کشورهای خارجی از سوی وزارت نفت پسندیده نیست، تصریح کرد: تکیه کردن به چنین تکیه‌گاه‌هایی، متزلزل بوده و آینده خوبی برای کشور ایجاد نمی‌کند، زیرا با کوچکترین قطعنامه‌ و اعمال تحریم‌ها، مشکلات بسیاری پیش روی ما گذاشته می‌شود.

نماینده مردم ارومیه در مجلس، تأکید کرد: براساس فرمایش مقام معظم رهبری، باید چرخ‌های اقتصاد کشور را به حرکت در بیاوریم. بسیاری از کشورها نفت خام را با قیمت بسیار نازل از ما می‌خرند و پس از انجام فرآوری‌های لازم 50 برابر قیمت به ما می‌فروشند و در شرایط تحریم نیز همین فرآورده‌ها را با چندین واسطه موفق به خرید آن می‌شویم.

قاضی‌پور با انتقاد از اینکه ما در مدت 109 سال گذشته صاحب یک برند منحصر به فرد برای خودمان در صنعت نفت نشده‌ایم، افزود: باید تولید تجهیزات مربوط به صنعت نفت کشور به جوانان تحصیلکرده ایرانی واگذار شود. نباید با حیله اینکه وقت کمی برای تأمین کشتی برای کشور داریم این فرصت اقتصادی را از جوانان کشور سلب کنیم.

وی خطاب به وزیر نفت، گفت: سؤال بنده این است که چرا در مناقصات مربوط به نفت، شرکت‌های خارجی برنده می‌شوند؟ آیا این جای سؤال ندارد؟ چرا باید خریدهای خارجی برای برخی همکاران شما، مسافرت‌های خارجی به همراه داشته باشد؟

نماینده مردم ارومیه در مجلس، تصریح کرد: انجام چنین مسافرت‌هایی برای مسئولان وزارت نفت، گویی هدایا و حق مأموریت خوبی دارد، اما خرید داخلی چنین مزایایی را در بر ندارد که جدی گرفته شود؟ نباید آخرت خود را به دنیا فروخته و صنعت نفت را با چنین اقداماتی به تباهی بکشانید.

**نمایندگان از پاسخ‌های زنگنه قانع شدند

پس از قرائت گزارش کمیسیون انرژی مجلس، در مورد سؤال 2 نماینده تهران و ارومیه که به دلایل واردات لوله در صنعت نفت و نیز استفاده نکردن از ظرفیت‌های داخلی تأکید داشت، با توضیحات وزیر نفت، قاضی‌پور و محجوب از پاسخ‌های زنگنه قانع شدند.

البته در این جلسه با درخواست نمایندگان سؤال‌کننده و موافقت وزیر نفت، قرار شد کارگروه مشترکی بین کمیسیون‌های انرژی و صنایع و معادن مجلس با همکاری زنگنه تشکیل شود تا این موضوع را پیگیری کرده و گزارش آن را به مجلس ارائه کنند.

**نکو: وزارتخانه جدیدی به نام ازدواج و خانواده متولد شود

در ادامه تذکرات شفاهی نمایندگان مطرح شد.

ابراهیم کو نماینده مردم رباط‌کریم در مجلس در تذکر شفاهی خطاب به رئیس جمهور اظهار داشت: از رئیس‌جمهور می‌خواهم که نسبت به وضعیت تأسف‌بار و هشدارآمیز طلاق در کشور که خانواده‌های زیادی را در کشور از هم می‌پاشد توجه کند.

وی ادامه داد: طبق آمار رسمی فقط در دو ماه اول سال جاری تعداد طلاق‌های ثبت شده حدود 21 هزار نفر اعلام شده است که با این روند پیش‌بینی می‌شود تا پایان سال جاری این رقم به 120 هزار طلاق بالغ شود یعنی 240 هزار نفر با یأس و ناامیدی در انتظار حوادث و اتفاقات آینده هستند.

نماینده مردم رباط کریم افزود: آیا وقت آن نرسیده است که نسبت به جداسازی حوزه جوانان از وزارتخانه ناتوان ورزش و جوانان اقدامی صورت گیرد. وقت آن رسیده است که وزارتخانه جدیدی به نام ازدواج و خانواده متولد شود.

نکو در ادامه ‌از دستگاه قضایی و سایر نهادهای کشور خواستار این شد که در معرفی نام خون‌آشامان اقتصادی از حروف اختصاری استفاده نکنند چراکه این به معنای حرمت گذاشتن به اعمال پلید آنهاست.

پس از آن حجت‌الاسلام سبحانی نیا عضو هیئت رئیسه مجلس شورای اسلامی تذکرات کتبی را قرائت کرد.

**سوال زاکانی از وزیر اطلاعات اعلام وصول شد

پیش از پایان جلسه علنی امروز مجلس، ضرغام صادقی عضو هیئت‌رئیسه مجلس موارد اعلام وصولی توسط هیئت‌رئیسه مجلس را اعلام کرد.

به گفته وی، سوال علیرضا زاکانی نماینده مردم تهران در مجلس شورای اسلامی از وزیر اطلاعات درباره علت عدم محافظت از دانشمندان هسته‌ای اعلام وصول شد.

عضو هیئت‌رئیسه مجلس سوال علی ایرانپور از وزیر اقتصاد در خصوص علت افزایش بی‌رویه مالیات‌های دریافتی از اصناف و عملکرد این وزارتخانه در توسعه شبکه بانکی را مورد اعلام وصولی دیگر عنوان کرد.

صادقی ادامه داد: سوال حجت‌الاسلام سیدناصر موسوی لارگانی از وزیر صنعت درباره صدور مجوز واردات کالاهای غیرضرور و سوال از وزیر نیرو درباره علت عدم اجرای قانون تعیین تکلیف چاه‌های کشاورزی فاقد برنامه اعلام وصول می‌شود.

در ادامه نیز مهرداد پذرپاش عضو دیگر هیئت‌رئیسه مجلس اظهار داشت: طرح تامین آب کشاورزی و شرب فلات مرکزی و جنوب و شرق کشور با 60 امضاء اعلام وصول می‌شود.

**پایان جلسه علنی مجلس/جلسه بعدی، فردا

جلسه علنی صبح امروز مجلس شورای اسلامی با اعلام محمدحسن ابوترابی‌فرد نایب رئیس مجلس شورای اسلامی که در غیاب علی لاریجانی برای ساعاتی ریاست صحن علنی مجلس را برعهده داشت، به پایان رسید و وی اعلام کرد که نشست علنی بعدی ساعت 8 صبح روز چهارشنبه برگزار می‌شود.


منبع: تسنیم

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha

نظرات

  • انتشار یافته: 4
  • در انتظار بررسی: 0
  • غیر قابل انتشار: 3
  • ۱۵:۰۴ - ۱۳۹۳/۰۳/۲۷
    0 0
    باریک الله به مردان با خدا
  • ۲۲:۳۸ - ۱۳۹۳/۰۳/۲۷
    0 0
    درود بر حامیان تولید ملی و اشتغال جوانان ایرانی
  • ۱۰:۲۴ - ۱۳۹۳/۰۳/۳۱
    0 0
    درود بر جناب زنگنه واقعا تو این شرایط مملکت نیاز به ایشون داشت ا
  • ۱۰:۵۲ - ۱۳۹۳/۰۳/۳۱
    0 0
    درود بر جناب زنگنه واقعا تو این شرایط مملکت نیاز به ایشون داشت ا

این مطالب را از دست ندهید....

فیلم برگزیده

برگزیده ورزشی

برگزیده عکس